Naredna stavka koja je uvjet za ispravnost dove jeste da dova treba početi sa zahvalom Uzvišenom Allahu, a zatim pohvalom Njegovim lijepim imenima i svojstvima, te traženje blagoslova za Njegovog Vjerovjesnika, s.a.v.s. tj. donošenjem salavata.

Također, dovu treba završiti na isti način, sa donošenjem salavata na našeg Miljenika, Muhammeda, s.a.v.s., i zahvalom Uzvišenom Gospodaru.

Potvda za to stoji u hadisu u kojem se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., čuo nekog čovjeka kako uči dovu u svom namazu a nije se zahvalio Allahu, dž.š., niti je donio salavat na Poslanika, s.a.v.s., pa je rekao: “Ovaj je požurio! Zatim ga je pozvao i rekao njemu i ostalima: ‘Kada neko od vas bude u namazu pa hoće da uči dovu, neka počne sa zahvalom i spominjanjem Allaha, dž.š., zatim neka donese salavat na Poslanika, s.a.vs., a nakon toga neka moli ono što želi!’ (hadis je sahih a zabilježili su ga Ebu Davud, Tirmizi, Nesai i Ahmed)

I mimo dove, učinite da donošenje salavata i zahvalnost Allah s.w.t, bude dio vaše svakodnevnice. Učite salavate na glas dok obavljate kućne poslove, dok se igrate sa svojim draguljima. Učinite da zvuk salavata bude nešto što ih vezuje za smiraj, blagostanje, sigurnost. Izričite zahvalu nakon jela, kada se osjećate dobro, kada vam je loše – jer moglo je biti i gore, kada je lijep i sunčan dan, kada kupite novi odjevni predmet… jer sve to nam je od Njega. Učinite da vašim uzrokom vaša djeca postanu od onih koji su zahvalni Gospodaru na svakom stanju!