U zadnje četiri godine rada Albabija trudili smo se da u periodu pred Bajram uvijek ponudimo nove proizvode kako bismo obradovali mališane i omogućili roditeljima da djeci približe vjeru na način prikladan za njihovu dob. Za nas je to značilo mnogo brainstorming sesija, rada, dizajniranja, prepravljanja i besanih noći.

 

 

Ove godine smo odlučili svoju kreativnu energiju uložiti u našu prvu ilustrovanu knjigu za djecu! Odlučili smo se da to bude upravo knjiga o Kurban-bajramu.

Knjiga nas vodi kroz predbajramske pripreme i bajramsko veselje jedne bosanske porodice, a glavni likovi knjige su brat i sestra – Tarik i Amina. Kroz knjigu su propraćene uobičajene prakse koje su vezane za Kurban-bajram: ispraćaj nene i dede na hadž, kupovina kurbana, pospremanje i ukrašavanje kuće, kupanje i oblačenje svečane odjeće, bajram namaz, podjela kurbana, svečani bajramski porodični ručak i dr.

 

 

 

Iako je ova knjiga lijepa u svojoj jednostavnosti, put do finalnog proizvoda je bio sve samo ne jednostavan. Sam tekst koji prati ilustracije je prepravljan više od 30 puta!

 

 

 

Na našu veliku sreću i čast, nadaleko poznati Emir Isović se pobrinuo za ilustracije u knjizi! Ilustracije na živopisan način prikazuju porodični život muslimana u savremenom kontekstu i dječiju radost zbog sudjelovanja u bajramskim aktivnostima.

 

 

 

 

Radeći na krupnoj slici, nismo propustili priliku da obratimo pažnju i na detalje…

 

 

 

Ako želite u svojoj djeci probuditi bajramsku radost – ovo je idealna knjiga za vas!