Želite se igrati sa svojim djetetom, ali ste trenutno bez ideje, a tmurno vrijeme u vama ubija motivaciju? Onda Vam Albabi predlaže igru koja se može igrati u zatvorenom prostoru i biti zanimljiva svim ukućanima. Ne zaboravite, dnevno oko 20 minuta posvećenog vremena djetetu dovoljno je da se povežete sa njim i imate lijep odnos. Posmatrajte to kao izlazak na kafu sa prijateljem kojem, iako ste jaako zauzeti, želite posvetiti dio svog dana.

ŠALJIVI KVIZ
Za mlađu ekipu, evo prijedloga zanimljivih pitalica. To će ih natjerati da razmišljaju “out of box”, van tipično zadatih okvira razmišljanja, iako su svi neobični, odgovori su logični i istiniti. Predškolarcima to može biti zabavno. Možete sebi zapisati pitanja, pa da pitate djecu da ne vide odgovore koji su ovdje navedeni.

Šta ima četiri noge, a ne može hodati? – STOLICA
Koje stablo nema lišće? – PORODIČNO
Šta ima zube, ali ne grize? – POŠTANSKA MARKA
Šta sve čuje, a ništa ne govori? – UHO
Koje se jagodice ne jedu? – JAGODICE NA PRSTIMA
Vodu gazi, a vodu ne pije? – ČAMAC
Vodu pije, a živo nije? – SPUŽVA
Šta se vidi bolje noću nego danju? – VATRA
Zvono je, a ne zvoni. Šta je to? – VISIBABA
Šta je proputovalo cijeli svijet, stojeći u uglu? – POŠTANSKA MARKA
Kakav će biti bijeli šešir, ako ga bacimo u Crveno more? – MOKAR
Koje dvije stvari nikad ne jedemo za doručak? – RUČAK I VEČERU
Šta kruži oko dvorišta, a nigdje ne ide? – OGRADA

GRAD, DRŽAVA, RIJEKA
Drugi prijedlog je za školarce i roditelje, minimalno je dva učesnika, a što je više učesnika, igra je zanimljivija. Ovo je igra koju smo svi igrali u djetinstvu. Igra se ovako:
Jedan učesnik u sebi izgovara abecedu dok drugi ne kaže: “Stop”. Onda prvi učesnik kaže naglas slovo do kojeg je došao izgovarajući abecedu u sebi. Sad svako od učesnika na svoj papir napiše rubrike koje počinju tim slovom: GRAD, DRŽAVA, RIJEKA, ŽIVOTINJA I BILJKA (a mogu i druge po izboru, npr. planina, predmet, ime i drugo). Učesnik koji prvi napiše sve pojmove u rubrikama, kaže: “STOP” i svi drugi moraju prestati pisati. Za pojmove koji su napisani, a da ih niko ih nije ponovio dobije se po 20 poena, za napisane, a koje je još neko napisao dobije se 10 poena, a za one pojmove u rubrici kojih se niko osim jednog igrača nije sjetio dobije se 30 poena. Na kraju se zbroje bodovi i igra nastavlja dok igrači ne ogladne  Pobjednik je onaj sa najviše bodova.

ZABAVITE SE I UŽIVAJTE SA SVOJOM DJECOM

Prijedlog igara iz knjige: 1000 zabavnih igara, Tobhias Gunther