Svaki mjesec kalendara nosi određenu poruku koju želimo da dijete usvoji, a rezultat je izgradnja jakog karaktera i lijepog ponašanja naše djece.

Prođimo zajedno kroz sve mjesece!

JANUAR

Dobročinstvo je susreti druge uz osmijeh! “Nemoj propustiti niti olahko držati ni jedno dobro djelo pa makar to bilo da sretneš svoga brata vesela lica (sa osmjehom)!” (Poslanik Muhammed, a.s.)

FEBRUAR

Lijepo dočekati gosta je dobro djelo! “Kuća u koju ne ulazi gost, u nju ne ulazi ni melek!” (Poslanik Muhammed, a.s.)

MART

Dobročinstvo je posjećivati rodbinu! “Ko želi da mu se nafaka poveća i produži životni vijek, neka pazi i redovno posjećuje rodbinu!” (Poslanik Muhammed, a.s.)

APRIL

Obići bolesnika je dobro djelo! “Ko posjeti bolesnika, zagazio je u Božiju milost, a kada sjedne, u potpunosti je obuhvaćen Njegovom milošću.” (Poslanik Muhammed, a.s.)

MAJ

Dobro djelo je ispuniti obećanje! “A jest! Samo onog ko obavezu svoju ispuni i grijeha se kloni Allah voli.” (Kur‘an, 3:76)

JUNI

Lijepo je iskazati radost prilikom susreta. “Kada bi Poslanik ugledao svoju kćerku Fatimu kako mu dolazi, iskazao bi joj dobrodošlicu, zatim bi ustao, pošao joj u susret, uzeo je za ruku i posadio je na svoje mjesto.”

JULI

Biti strpljiv je dobro djelo! “Strpljivost je svjetlost.” (Poslanik Muhammed, a.s.)

AUGUST

Dobročinstvo je dijeliti s drugima! “Allah je darežljiv i voli darežljivost. On voli plemenita svojstva, a mrzi loša.” (Poslanik Muhammed, a.s.)

SEPTEMBAR

Zasaditi voće je dobročinstvo! “Svaki musliman koji posadi biljku ili obradi zemlju sa koje će ptice, životinje i ljudi jesti, imaće nagradu od Allaha dž.š.” (Poslanik Muhammed, a.s.)

OKTOBAR

Ljubaznost je dobročinstvo! “U čemu god se nađe blagost (ljubaznost) ona to ukrasi, a gdje god ne bude blagosti to bude unakaženo (manjkavo). (Poslanik Muhammed, a.s.)

NOVEMBAR

Paziti životinje je dobro djelo! “U činjenju dobročinstva svakom živom stvorenju, čovjek ima nagradu.” (Poslanik Muhammed, a.s.)

DECEMBAR

Dobročinstvo je biti zahvalan! “Ibrahim je bio primjer čestitosti, pokoran Allahu, pravi vjernik, nije druge smatrao Allahu ravnim. I bio je zahvalan na blagodatima Njegovim. On ga je odabrao i na Pravi put ga uputio.” (Kur‘an, 16:120-121)

 

Usvajajući ove poruke, mjesec po mjesec, dan po dan, za godinu dana dijete će naučiti neke od osnovnih postulata lijepog ponašanja muslimana: osmijeh, dočekivanje gosta, posjećivanje rodbine, posjećivanje bolesnika, ispunjenje obećanja, radost druženja, strpljenje, dijeljenje s drugima, ljubaznost, sađenje biljaka, dobročinstvo prema žiotinjama i zahvalnost.

Uz kalendar se nalazi i planer koji pomaže da djeca nauče o važnosti planiranja vremena, a dobro iskorištavanje vremena je također jedna od najbitnijih odlika dobrok muslimana.

 

Svoj primjerak kalendara možete naručiti na info@albabi.com, te u inbox naše FB stranice. Radujemo se!

Sretno!