Kao što smo spomenuli u jednom od prethodnih članka, vezanih za dovu, bitno je spominjati Uzvišenog Gospodara pri svakoj našoj radnji, a to naročito važi kada je u pitanju konzumiranje hrane i pića. Podsjetimo se na hadis:

“Kada čovjek uđe u svoju kuću i pri ulasku i jelu spomene Allaha, kaže šejtan (svojim prijateljima): ‘Nema vam (u ovoj kući) ni končišta ni večere.’ A kada uđe i ne spomene Allaha prilikom ulaska, šejtan kaže: ‘Našli ste konačište.’, a kada ne spomene Allaha i prilikom jela, šejtan rekne: ‘Našli ste končište i večeru.’” (Muslim)

Svaki naš zalogaj tj. obrok treba da počne s Allahovim imenom, ne samo riječima, već i svjesno razumom, da to što unosimo ustima u svoj stomak uzimamo kako bi održali naše zdravlje i snagu koja nam je potreban za obavljanje svakodnevnih poslova i obaveza koje su nam date u emanet, kao i ibadeta. Tada, nećemo doću u situaciju da se prejedamo, da jedemo hranu sumnjivog sadržaja ili da jedemo iz čiste dosade. Osjetićemo slast svakog zalogaja, i prije ćemo se odlučiti, ako imamo izbora, za nešto što je korisnijeg sadržaja (povrće i voće), nego nešto što možda preferiramo (kolač, slatkiši).

Dova nakon jela, će povećati našu svijest o bitnosti zahvalnosti Allahu, s.w.t., na svakom zalogaju koji nam je darovao, na raznovrnoj hrani, na tome što smo uopće imali šta jesti, kada je toliko nemoćnih, gladnih i žednih ljudi širom svijeta. Djeca će teško shvatiti ovakvo nešto punog stomaka, ali u trenucim kada nestrpljivo čekaju ručak i negoduju jer su gladni, iskoristite da pričate o tome kako se osjećaju, da li im je teško i šta misle kako bi se osjećali da sada i nemaju ništa za ručak. Pomozite im da razviju osjećaj empatije i simpatije za druge, da osjete gladnog u svojoj mahali, u školi, u okruženju. Podsjetite se hadisa u kojem je rečeno da: „Nije vjernik onaj koji zanoći sit, a njegov komšija gladan!“ Da li ste zaista sigurni da u vašem komšiluku večeras niko neće zanočiti željan osnovnih životnih namirnica? Koliko uopće radimo na tome da nam se srca pročiste pa da osjete one koji su u potrebi? Znate li da je i to posebna balgodat „srčanog vida“, koju Allah ne daje svakome? Znate li da na taj „vid“ između mnogo faktora utiče i to šta i koliko jedemo i zbog čega to činimo?

Počnimo od danas, jedimo u ime Allah, kako bi održali snagu, i bili na usluzi drugima u Njegovo ime. Svrha hrane nije da se njom prejedamo, niti da nam najveća briga bude kako da provarimo višak hrane koji smo unijeli u svoj stomak. Ne zaboravite djece uče prvo imitacijom; pa dajte im dobar materijal za to! 😉

 

Albabi je tu da Vama i vašoj porodici pomogne u sticanju ovih lijepih navika. Naljepnice sa dovama su  praktične, ako ih stavite na mjesto koje će vas podsjećati na učenje ovih dova. Možete ih zaljepiti pored trpezarijskog stola, na frižider ili neko drugo mjesto koje vam se čini za to prikladnim.

🔖Cijena seta 4 KM