Svaki roditelj želi da njegovo dijete izraste u hairli i čestitog insana. Insana koji nosi osobine naših prethodnika i prvaka u vjeri, osobine ashaba, vjerovjesnika i našeg Voljenog Poslanika a.s.

Kako bi istinski upoznali svoje mjesto u odnosu spram Našeg Gospodara, mi prije svega moramo upoznati Njega. Okusiti barem djeličak te ljepote, a onda nam On kroz čitav život otkriva Svoja svojstva kroz određene okolnosti i situacije u životu koje za nas predstvaljaju znakove i znanje koje trebamo da primimo srcem i umom. Svakim tim saznanjem bliži smo Njemu i svjesniji ljepote Njegove objave i određenja.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Uistinu Allah ima devedestet i devet imena,pa ko ih obuhvati (tj.nauči ih, spozna njihova značenja i bude se vladao po njima), ući će u Džennet”.

Šta podrazumjeva to učenje?

Istinsku spoznaju Onoga koji upravlja svim!

“On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik, On ima najljepša imena.” (Kur’an, 59:24)

Kroz učenje Allahovih imena mi spoznajemo koje lijepe osobine nam nedostaju, koje slabo njegujemo i razvijamo kod sebe i samim tim kod naše djece. Iako to znamo trebamo stalno da se prisjećamo i preispitujemo svoje postupke, jer djeca prije svega uče od nas i iz našeg primjera i ponašanja.

Oni uče koliko su „mali“ u odnosu na svog Gospodara, Koji je veći od svega, ne samo dok su djeca već i kad porastu. Oni uče da nekada jednostavno ne mogu dobiti sve što požele jer samo Onaj koji nas opskrbljuje sa svim (Er-Rezzak), i samo On zna zašto je to tako – jer On je Sveznajući (El-‘Alim), Onaj koji obuvata sve znanje. Razmišljajući o Njegovim imenima i uzimajući pouku iz toga, tražeći od onoga što je dobro i u skladu sa ljudima, stiće zadovoljstvo i ljubav Onoga koji je kadar sve (El-Kadir) što zamislimo i više od toga da nam podari u Džennetu i to Firdevsu, u društvu voljenog Poslanika a.s.

Postoji mnogo načina na koji možete podstaći svoju djecu da promišljaju o Allahovim lijepim imenima i svojstvima i da im to postane neizostavni dio svakodnevnice. U nastavku vam donosimo jedan prijedlog.

 

Drvo sa Allahovim swt imenima i svojstvima

Za drvo vam je potrebno:

  • 1 smeđi hamer papir
  • 1 zeleni hamer papir
  • 20-25 papira u boji u zavisnosti za koje voćkice se odlučite

 

Na smeđi hamer crnim markerom nacrtajte stablo i izrežite. Potrudite se da iskoristite cijeli hamer – što veće drvo, to bolje. Krošnju nacrtajte na zeleni hamer i izrežite. Prvo na zid, vrata ili gdje odlučite selotejpom (ili neki drugi način) pričvrstite stablo, zatim preko dijela stabla zalijepite krošnju. Drvo je spremno za svoje plodove.

Voće (u ovom slučaju jabuke) možete nacrtati na jedan list 4-5 komada i onda spojite sve listove i izrežite više njih od jednom kako ne bi gubili vrijeme na rezanje svake voćkice pojedinačno.

allahova imena 2

Na internetu ima mnogo sadržaja i tekstova o Allahovim, s.w.t., imenima koji vam mogu poslužiti kao vodič.

Osim što će djeca svakako uživati, jer će provesti vrijeme sa vama – razgovarajući, zašto ovo učenje ne bi učinili još zanimljivijim i nećim što će trajno ostati urezano u sjećanje.

Drvo koje vidite na slici počelo je dobivati svoje plodove 99 dana prije ramazan. Na taj način smo odlučili da već mjesecima prije pričamo o ramazanu i da u kući stvorimo atmosferu željnog išćekivanja najdražega gosta. Mi ga zovemo COUNT DOWN DRVO SA ALLAHOVIM IMENIMA. Na vama je kako će te ga vi nazvati i kada početi sa lijepljenjem jabuka, kruški ili nekih drugih plodova. Zašto to ne bi bila vaša aktivnost za ramazan, svaki dan po tri imena? Ili odbrojavanje do Kurban bajrama? Nije bitno kada, već koliko će te novih tema otvoriti za razgovor sa vašim mališanima, a uz sve to učiti Njegova imena i postepeno po potrebi ubacivati u vaše male slatke dove. Pa na primjer kada jedete zahvalite zajedno Allahu sa Njegovim imenom Ar-Rezzak (Koji opskrbljuje), kada vas uhvati srdžba sjetite se Allahovog imena Ar-Rahman (milostivi), i njegove milosti prema vama. Kada zagrlite vašu dječicu podsjetite ih na ime Al-Vedud i Onoga koji nas voli više nego što se međusobno volimo. Kada se uplaše podsjetite ih da je On El-Muhejmin, El-Mu'min, njihov Zaštitnik i davatelj sigurnosti i da nemaju razloga za brigu. Kada dođe do razmjerica među braćom i sestrama, podsjetite ih na oprost i Onoga koji prašta sve svakom onom ko se iskreno pokaje (El-Gafur, El-Gaffar) i da mi trebamo ljudima praštati i pokrivati njihove greške, a ne iznositi u javnost.

allahova imena

Osim što će u malim srcima rasti uzbuđenje do dana kada će sva imena biti zaljepljena, sa svakim novim imenom tu je i radost kada uče, a oni su zaista sretni kada uče – uče kroz igru.

Bit nije da vaša djeca kao hafizi znaju napamet svih 99 imena za 99 dana, već da se upoznaju sa njima, da razgovarate i da to bude početak njihovog cjeloživotnog upoznavanja sa Njegovim svojstvima od koji On otkirva samo svojim iskrenim robovima, onoliko i ono što On hoće.

 

Pripremila: Ilhana B.Dž.