Ritualu prije i poslije spavanja, u Islamu je data posebna pažnja, a to sigurno nije bez velikih razloga. Osim zaštite, tu je i jačanje svijesti o tome da smo ovdje samo putnici koji možda već slijedeće jutro neće otvoriti oči. S čijim imenom smo ih zatvorili? Gdje su nam bile poslijednje riječi, posljednje misli, kojim djelom smo završili dan? Jesmo li legli s mišlju koliko smo dobri ili svjesni svoje manjkavosti pred Gospodarom koji je pun milosti bez koje bi smo bili izgubljeni?

Kako izgleda vaš ritual uspavljivanja?

Učite li redovno dovu pred spavanje: “Bismikellahumme emutu ve ahja”, čije značenje je: „S Tvojim imenom, Allahu moj, umirem i živim.“?

Pričate li s djecom o značenju ovakvih dova ili ih samo mehanički učite?

Znate li da ih podučavate da se oslanjaju na Gospodara i kada im učite redovni zikr pred spavanje, jer nakon proučenog On ih zasigurno čuva?

Ako ne mogu dugo da zaspu i ne osjećaju se ugodno, imaju noćne more, sjetite se jeste li proučili dovu pred spavanje i ostali zikr? Ukoliko se desi da se sjetite da ste ga propustili, slobodno i recite da se to dešava zbog toga jer ste zaboravili ritual koji je bitan i koji nam je Allah, s.w.t., preko svog Miljenika ostavio kako bi nam sve sfere našeg života uredio onako kako je najbolje za nas. Do nas je samo koliko ćemo to zaista i praktikovati?

Kada počnete da uvodite tu naviku, vidjećete kako će vas sami oni podsjećati na to i koliko će insistirati na tome da to redovno činite dok i sami ne nauče sve djelove i počnu da ih primjenjuju.

Kada se probude ujutro, napomenite ih da dan započnu sa imenom Gospodara i da redovno uče dovu po ustajanju, koja glasi: „El-hamdu li-l-Lahi-llezi ahjana ba’de ma ematena ve ilejhi-nnušuru.“, što u prevodu znači: „Hvala Allahu, Koji nas oživi nakon što nas umrtvi, i Njemu se, konačno, sve vraća.“

Podsjetite ih na blagodat koju im je Allah, s.w.t., dao i ovaj dan, da budu od onih koji su se iz sna probudli i dobili još jedan dan sa puno novih prilika za činjenje dobrih djela i mogućnost da ostvare još veći stepen kod Svog Gospodara. Budite zahvalni na novom danu, biće to i vaši mali dragulji!💎💎💎

Nalijepite Albabi naljepnice sa dovama, koje se uče prije i poslije spavanja, iznad kreveta i tako ćete imati podsjetnik na učenje ovih dova. Ukoliko ih ne znate napamet, zasigurno ćete redovnim čitanjem, samo jednom dnevno, vrlo brzo i lahko ih savladati.


🔖Cijena seta 4 KM